dimarts, de març 03, 2009

EL NOU CONTRACTE PER ATURATS

A pesar de no comptar amb el suport total dels sindicats, el Govern ha decidit posar en marxa un nou contracte per estimular la contractació d'aturats que té com a principal novetat que els empresaris tinguin una bonificació del 100% de les quotes a la Seguretat Social fins a una quantia igual a les prestacions per desocupació (o subsidi) a què hauria tingut dret aquell treballador.
El nou contracte serà "estudiat" aquest divendres pel Consell de Ministres, segons va anunciar ahir el ministre de Treball, Celestino Corbacho. El Govern vol tirar-lo endavant com més aviat millor, a través d'un decret llei que s'aprovarà en una reunió posterior de l'Executiu, amb la idea que ja pugui entrar en vigor al març, i durant tot el 2009.
Aquest nou contracte --batejat per alguns com a xec-ocupació-- forma part del conjunt de vuit mesures urgents per estimular l'ocupació, garantir la protecció als aturats i donar suport a la liquiditat de les empreses que estudiaran aquest divendres els ministres i que tenen un cost estimat de 1.500 milions.

VUIT MESURES NOVES El parat que sigui subjecte del nou contracte (xec-
ocupació ) haurà d'haver percebut la prestació durant almenys tres mesos i no perdrà el dret a les quantitats que no hagi cobrat. L'empresari es beneficiarà de la bonificació del 100% de la quota patronal, durant un màxim de tres anys, i quedarà obligat a mantenir el lloc de treball durant un any com a mínim. Si l'acomiada abans, haurà de tornar les bonificacions.
El paquet inclou, a més a més, una bonificació més alta per als contractes a temps parcial. L'aportació serà 30 punts superior a la jornada pactada (una jornada del 20% tindrà una bonificació del 50%, per exemple). També hi haurà ajudes per a empreses i treballadors afectats per expedients de regulació d'ocupació (ERO) temporals. A més, s'eliminarà el període d'espera de 30 dies obligatori abans que un aturat pugui percebre la prestació i s'agilitzaran els ajornaments de pagament de quotes a la Seguretat Social.
Les mesures seran aprovades, amb caràcter urgent, a través d'un decret llei. A més, el Govern es compromet a incrementar les dotacions pressupostàries tant com sigui necessari per garantir el dret dels aturats al cobrament de les prestacions per desocupació. De moment, s'ha acordat ampliar en 10.000 milions d'euros la dotació al Servei Públic d'Ocupació Estatal. El paquet inclou la creació d'una nova línia ICO-Liquiditat per a empreses mitjanes, així com reforçar els serveis públics d'ocupació.